Przyprawa do marchewki po koreańsku 40g
Opis
Gotowa mieszanka przypraw do przyrządzenia tej bardzo popularnej potrawy w krajach dawnego ZSRR. W Polsce jednak jest bardzo mało znana.
Skład: kolendra, papryka słodka, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa mielona, bazylia, papryka ostra, cukier, sól.
Waga netto: 40g
Przepis:
Potrzebujemy:
1 kg marchwi
1-2 cebule
1/2 szklanki oleju
2 łyżki octu
7-10 ząbków czosnku
2-3 łyżki przyprawy do marchewki
natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w długie paski.
Następnie obieramy cebulę, kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju. Ważne jest, aby jej nie przypalić, bo nasz olej ma mieć aromat cebuli a nie spalenizny. Uwaga! Cebulę wyrzucamy, a gorącym olejem zalewamy startą marchewkę. Gdy marchewka ostygnie polewamy ją octem, dodajemy rozmiażdżony lub drobno posiekany czosnek i przyprawę.
Odstawiamy na dwie godziny lub do następnego dnia.