ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU TYPU GRECKIEGO "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1-5 dni
Cena: 19,58 zł 19.58
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis



SKŁADNIKI
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Ilość żywych kultur bakterii w 1 g produktu - mnniej niż 1x10^9 CFU.

OPIS
W krajach Morza Śródziemnego JOGURT grecki jest podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, zup, jest elementem dań mięsnych i wielu deserów.
Z oferowanej Zakwaski można przygotować od 1 do 3 litrów jogurtu naturalnego, który następnie można wykorzystać do uzyskania jogurtu w stylu greckim. Przepisy przygotowania znajdują się poniżej oraz w instrukcji dołączonej do opakowania.
Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji (bez odcedzania serwatki), na bazie MLEKA o zawartości 2 % tłuszczu
Wartość energetyczna - 242 kJ/58 kcal
Tłuszcz - 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g
Węglowodany - 5,9 g
w tym cukry - 5,6 g
Białko - 4,0 g
Sól - 0,13 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. 1 - 3 litry MLEKA zagotuj i ostudź do temperatury 40 - 43 stopni Celsjusza, dodaj Zakwaskę i wymieszaj
2. Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską przykryj przykrywką i okryj je ze wszystkich stron grubym kocem. Następnie odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów
3. Uzyskany JOGURT schłódź w lodówce. Wyłóż durszlak lub sito tetrą i wlej jogurt. Odczekaj 1 - 4 godziny, aż odcedzi się serwatka. Otrzymasz JOGURT typu greckiego
4. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2 - 3 razy.

UWAGA
- Polecamy MLEKO o zawartości 3,2 % tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane (nie wykorzystuj MLEKA z bliskim terminem przydatności do spożycia). MLEKO UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku MLEKA tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.
- JOGURT możesz ukwasić w jogurtownicy, w stalowym garnku lub szklanym słoiku. Wszystkie przybory kuchenne, których użyjesz do przygotowania najlepiej wyparz wrzątkiem. Do zmierzenia temperatury MLEKA użyj termometru kuchennego lub bezdotykowego a do utrzymania temperatury MLEKA w trakcie ukwaszania grubego koca.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać od +2 do +8 stopni Celsjusza przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temperaturze do 30 stopni Celsjusza do 10 dni.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl