Anyż mielony 30g
Opis
Anyż w kuchni podnosi walory smakowe gotowanych jarzyn, czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku czy buraków. Anyżem aromatyzuje się potrawy słodkie z ryżu, kompoty, pierniki, bułki, ciastka, cukierki, budynie, sosy. Idealnie nadaje się do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, deserów, ciast. Anyż dodawany jest również do ponczów, wódek (anyżówka), syropów, likierów, herbaty oraz kawy.
Leczniczo: Wyciągi z owoców anyżu pobudzają wydzielanie śluzu w układzie oddechowym i stymulują pracę układu pokarmowego. To środek mlekopędny, wykrztuśny, przeciwbakteryjny, rozkurczowy, wiatropędny i poprawiający trawienie. Wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Hamuje fermentację i procesy gnilne w jelicie grubym. Znosi wzdęcia i bolesne skurcze jelit. Pobudza krążenie krwi i limfy, hamuje rozwój bakterii i grzybów.
Kraj pochodzenia: Indie
Waga netto: 30g
Ciasteczka „anyżki” – przepis na bogato! Proporcje: 4 jajka + 25 dkg cukru + 25 dkg mąki + łyżeczka zmielonego anyżku. Jajka ubić lub zmiksować z cukrem na sztywną masę. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i co najważniejsze – z łyżeczką drobno zmielonego, przesianego anyżku i dokładnie wymieszać ciasto. Najwygodniej jest nakładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy. Natomiast jeśli ciasto wyjdzie nam dość twarde, to lepiej je rozwałkować i za pomocą kieliszka wykrawać drobne, okrągłe ciasteczka. Wierzchu niczym się nie smaruje – i tak wyjdzie ładny! Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Zapach, jaki rozniesie się w domu podczas pieczenia – niezapomniany. A i uśmiech gości raczących się naszymi anyżkami podczas herbatki – bezcenny.
Napój anyżowy: łyżkę rozgniecionych lub mielonych owoców anyżu zalać wrzątkiem. Zaparzać 15 minut, odcedzić, można posłodzić miodem i… pić ze smakiem.