Menu

Anyż ziarno 30g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1-5 dni
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Anyż w kuchni podnosi walory smakowe gotowanych jarzyn, czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku czy buraków. Anyżem aromatyzuje się potrawy słodkie z ryżu, kompoty, pierniki, bułki, ciastka, cukierki, budynie, sosy. Idealnie nadaje się do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, deserów, ciast. Anyż dodawany jest również do ponczów, wódek (anyżówka), syropów, likierów, herbaty oraz kawy.

Leczniczo: Wyciągi z owoców anyżu pobudzają wydzielanie śluzu w układzie oddechowym i stymulują pracę układu pokarmowego. To środek mlekopędny, wykrztuśny, przeciwbakteryjny, rozkurczowy, wiatropędny i poprawiający trawienie. Wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Hamuje fermentację i procesy gnilne w jelicie grubym. Znosi wzdęcia i bolesne skurcze jelit. Pobudza krążenie krwi i limfy, hamuje rozwój bakterii i grzybów.

 

Kraj pochodzenia: Indie

Waga netto: 30g

Nalewkaanyżówka”: pół szklanki nasion anyżu, kawałek kory cynamonu, kilka goździków i ewentualnie skrojoną żółtą część ze skórki cytryny zalać 40% czystą wódką lub rozcieńczonym spirytusem. Pozostawić w cieple na co najmniej miesiąc, mieszając od czasu do czasu. Potem nalewkę zlać, doprawić oszczędnie cukrem i znowu czekać… im dłużej tym lepiej. Na koniec, dla dodania mocy, można zmieszać ze spirytusem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl