Anyż ziarno 30g
Opis
Anyż w kuchni podnosi walory smakowe gotowanych jarzyn, czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku czy buraków. Anyżem aromatyzuje się potrawy słodkie z ryżu, kompoty, pierniki, bułki, ciastka, cukierki, budynie, sosy. Idealnie nadaje się do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, deserów, ciast. Anyż dodawany jest również do ponczów, wódek (anyżówka), syropów, likierów, herbaty oraz kawy.
Leczniczo: Wyciągi z owoców anyżu pobudzają wydzielanie śluzu w układzie oddechowym i stymulują pracę układu pokarmowego. To środek mlekopędny, wykrztuśny, przeciwbakteryjny, rozkurczowy, wiatropędny i poprawiający trawienie. Wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Hamuje fermentację i procesy gnilne w jelicie grubym. Znosi wzdęcia i bolesne skurcze jelit. Pobudza krążenie krwi i limfy, hamuje rozwój bakterii i grzybów.
Kraj pochodzenia: Indie
Waga netto: 30g
Nalewka „anyżówka”: pół szklanki nasion anyżu, kawałek kory cynamonu, kilka goździków i ewentualnie skrojoną żółtą część ze skórki cytryny zalać 40% czystą wódką lub rozcieńczonym spirytusem. Pozostawić w cieple na co najmniej miesiąc, mieszając od czasu do czasu. Potem nalewkę zlać, doprawić oszczędnie cukrem i znowu czekać… im dłużej tym lepiej. Na koniec, dla dodania mocy, można zmieszać ze spirytusem.