Menu

Garam Masala 40g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1-5 dni
Cena: 4,00 zł 4.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.
 

Aby uzyskać charakterystyczny dla niej smak i aromat, garam masala powinna być dodawana do potraw na krótko przed końcem gotowania.


Skład: kmin, kolendra, kozieradka, gorczyca, goździki, pieprz, cynamon, anyż, czosnek, kminek.

Kraj pochodzenia: Polska

Waga netto: 40g


Kurczak Tikka Masala

 

Składniki:

- podwójny filet z kurczaka

 

 

Marynata:

- mały jogurt

- łyżka oliwy
- po łyżeczce: cynamonu, ostrej papryki, mielonego imbiru, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

 

Sos:

- pomidory w puszce

- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej mielonej papryki, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki

 

 

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej kurczaka minimum na 30 minut.

 

 

Mięso podsmażyć z każdej strony na złoto.
Około dwóch łyżek masła rozpuścić na patelni i dodać posiekany czosnek. Smażyć go około 1 minuty wraz ze wszystkimi przyprawami.
Dodać pomidory w puszce, cukier, ocet, świeżo zmielony pieprz - dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze około 10 minut.

Na koniec dodajemy śmietankę.

Sos podajemy z ryżem.

 

 


Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl