Garam Masala 40g
Opis
Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.
Aby uzyskać charakterystyczny dla niej smak i aromat, garam masala powinna być dodawana do potraw na krótko przed końcem gotowania.
Skład: kmin, kolendra, kozieradka, gorczyca, goździki, pieprz, cynamon, anyż, czosnek, kminek.
Kraj pochodzenia: Polska
Waga netto: 40g
Kurczak Tikka Masala
- podwójny filet z kurczaka
- mały jogurt
- po łyżeczce: cynamonu, ostrej papryki, mielonego imbiru, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Sos:
- pomidory w puszce
- masło do smażenia
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej mielonej papryki, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej kurczaka minimum na 30 minut.
Mięso podsmażyć z każdej strony na złoto.
Około dwóch łyżek masła rozpuścić na patelni i dodać posiekany czosnek. Smażyć go około 1 minuty wraz ze wszystkimi przyprawami.
Dodać pomidory w puszce, cukier, ocet, świeżo zmielony pieprz - dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec dodajemy śmietankę.